Scripta Szombat
2019-12-14
21:31
Üdv! Mugli | RSS Főoldal | Szabadon választott... - Oldal 13 - Betűholisták gyűjtőhelye | Regisztráció | Belépés
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
A fórum moderátora: KristineHolt  
Betűholisták gyűjtőhelye » Csevegő » Hétköznapi susmus » Szabadon választott...
Szabadon választott...
evelynDátum: Szombat, 2012-09-08, 12:05 | Üzenet # 241
Hatodéves
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 493
Kitüntetések: 6
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Anyum mindig azt szokta monda,hogy " Aki a kicsit nem becsüli,a nagyot nem érdemli " és tökéletesen igaza van. Legalább van valami,még akkor is ha közmunka program keretében is,de legalább van.Ennek én is örülök.“Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.”
(Alban Goodier)
 
ErikaDátum: Szombat, 2012-09-08, 12:24 | Üzenet # 242
Hatodéves
Csoport: Barátok
Üzenetek: 374
Kitüntetések: 3
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Tegnap, amikor megtudtam, úgy ugráltam, mint egy óvodás! biggrin Majd mennem kell suliba is, ha minden igaz! Állítólag csütörtökön kezdek.

Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában.
 
evelynDátum: Szombat, 2012-09-08, 12:54 | Üzenet # 243
Hatodéves
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 493
Kitüntetések: 6
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Ez jó hír Erika biggrin Szorítok neked smile

Hozzáadva (2012-09-08, 13:54)
---------------------------------------------
A suli miatt ne aggódj.Én is megyek pedig már réges-régen kiestem az iskola padból biggrin
“Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.”
(Alban Goodier)
 
ErikaDátum: Szombat, 2012-09-08, 14:36 | Üzenet # 244
Hatodéves
Csoport: Barátok
Üzenetek: 374
Kitüntetések: 3
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Ha minden igaz, akkor indul angol tanfolyam is a könyvtárunkban, oda is menni fogok!

Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában.
 
SmaragdDátum: Szombat, 2012-09-08, 19:18 | Üzenet # 245
Inspektor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 458
Kitüntetések: 11
Hírnév: 6
Állapot: Offline
Gratula a munkához, Erika! Aztán ne felejts el ám minket. biggrin
Mi enyhén el vagyunk tűnve, de a háttérben serény munka folyik ám, és remélhetőleg a vége egy csodaszép új Scripta 2. lesz!
„Inkább írj Önmagadnak közönség nélkül, minthogy a közönségnek írj, és elveszítsd magad.”
Ciryl Vernon Conolly
 
ErikaDátum: Szombat, 2012-09-08, 21:32 | Üzenet # 246
Hatodéves
Csoport: Barátok
Üzenetek: 374
Kitüntetések: 3
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Köszi Smaragd! Eszemben sincs eltűnni, minden nap jövök, valamikor! biggrin

Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában.
 
SmaragdDátum: Szombat, 2012-09-08, 22:36 | Üzenet # 247
Inspektor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 458
Kitüntetések: 11
Hírnév: 6
Állapot: Offline
Helyes! biggrin„Inkább írj Önmagadnak közönség nélkül, minthogy a közönségnek írj, és elveszítsd magad.”
Ciryl Vernon Conolly
 
SmaragdDátum: Péntek, 2012-10-05, 17:20 | Üzenet # 248
Inspektor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 458
Kitüntetések: 11
Hírnév: 6
Állapot: Offline
Egy kis olvasmány az erre járóknak:

A TANÍTÓ TANÍTÁSA


Sok évvel ezelőtt Éva néni ötödikes osztálya előtt állt, és azt a hazugságot mondta a gyerekeknek, hogy mindegyiket egyformán szereti. De ez lehetetlen volt, mert az első sorban Horváth Peti olyan rendetlen és figyelmetlen kisfiú volt, hogy Éva néni valójában élvezettel írt a feladataira vastag piros ceruzával nagy X jeleket, és a lap tetejére pedig legrosszabb érdemjegyet.

Egy napon Éva néni a gyerekek régi bizonyítványait nézte át, és megdöbbent Peti előző tanítóinak bejegyzésein. „Peti tehetséges gyerek, gyakran jókedvűen kacag. Munkáját pontosan végzi és jó modorú. Öröm a közelében lenni” – írta első osztályos tanítója.

Másodikban így szólt a jellemzés: „Peti kitűnő tanuló, osztálytársai nagyon szeretik, de aggódik, mert édesanyja halálos beteg. Az élet Peti számára valódi küzdelem lehet.”

Harmadik osztályos bizonyítványában ez állt: „Édesanyja halála nagy megrázkódtatás számára. Igyekszik mindent megtenni, de édesapja nem nagyon törődik vele.”

Negyedik osztályos tanítója ezt írta: „Peti visszahúzódó és nem sok érdeklődést mutat az iskola iránt. Nem sok barátja van, és néha alszik az osztályban.” Ezeket olvasva Éva néni ráébredt a problémára és elszégyellte magát.

Még rosszabbul érezte magát, amikor a Karácsonyi ünnepségen tanítványai fényes papírba csomagolt, gyönyörű szalaggal átkötött ajándékait bontogatta, és köztük meglátta Peti ajándékát, a fűszeresnél kapható vastag barna papírba bugyolálva. Éva néni a gyerekek előtt bontotta ki az ajándékokat, és gondosan nyitotta ki Peti csomagját. Néhány gyerek nevetni kezdett, amikor meglátta a kövekkel kirakott karkötőt, amiből néhány kő hiányzott, és mellette egy negyedüvegnyi parfümöt. De a gyerekek nevetése abbamaradt, amikor hallották, ahogy Éva néni felkiált: „Milyen szép karkötő!”, és látták, hogy felveszi a karkötőt és csuklójára cseppent a parfümből.

Horváth Peti egy kicsit tovább maradt az iskolában, hogy megszólíthassa: „Éva néni, ma olyan volt az illata, mint valamikor édesanyámé.” Éva néni sokáig sírt, amikor a gyerekek elmentek. Attól a naptól kezdve nem olvasást, írást és matematikát tanított. Elkezdte a gyerekeket tanítani.

Éva néni különös figyelmet szentelt Petinek. Ahogy dolgozott vele, Peti elméje mintha életre kelt volna. Minél több bátorítást kapott, annál gyorsabban reagált. Év végére Peti az osztály élére került, és már azért volt hazugság, hogy minden gyerekeket egyformán szeret, mert Peti lett a legkedvesebb diákja.

Négy évvel később egy üzenetet talált Petitől, amit az ajtaja alatt csúsztatott be. Az állt benne, hogy ő volt élete legjobb tanítója. Azt írta, hogy befejezte a középiskolát, az osztályában harmadik volt az élen.

Négy évvel később egy újabb üzenet érkezett, amiben azt mondta el, hogy bár voltak nehéz időszakok, kitartott tanulmányai mellett, és hamarosan egyetemi diplomát szerez, legmagasabb kitüntetéssel.

Még négy év telt el, és újra levél érkezett Petitől. Ebben elmondta, hogy miután megszerezte diplomáját, elhatározta, hogy tovább tanul. Hozzátette, hogy még mindig Éva néni a legjobb és legkedvesebb tanára, aki valaha is volt. Ez alatt a levél alatt az aláírás hosszabb volt: Dr. Horváth Péter.

A történetnek nincs vége itt. Azon a tavaszon újabb levél érkezett.

Peti elmondta, hogy találkozott egy lánnyal, és nősülni készül, és kérdezte, hogy Éva néni elfoglalná-e a vőlegény édesanyja számára fenntartott helyet.

Természetesen Éva néni elfogadta a meghívást.

A régi karkötőt vette fel, amiről kövek hiányoztak, és azt a parfümöt cseppentette magára, amire Peti úgy emlékezett, hogy utolsó együtt töltött Karácsonykor viselte az édesanyja.

Megölelték egymást, és Dr. Horváth Péter Éva néni fülébe súgta, „Köszönöm, Éva néni, hogy hitt bennem. Hálásan köszönöm, amiért segített nekem, hogy fontosnak érezzem magam, megmutatta nekem, hogy számítok, és az életem érték.”

Éva néni könnyekkel a szemében visszasúgta, „Peti, tévedsz. Te voltál az, aki megmutattad nekem, hogy számítok, és az életem érték. Amikor találkoztam veled megtanultam, hogy hogyan érdemes tanítani.

(Elizabeth Silance Ballard)
„Inkább írj Önmagadnak közönség nélkül, minthogy a közönségnek írj, és elveszítsd magad.”
Ciryl Vernon Conolly
 
KristineHoltDátum: Szombat, 2013-02-23, 08:07 | Üzenet # 249
Főinspektor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 507
Kitüntetések: 4
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Szia Ev!

A rostmentes diéta az egyik legnehezebb - hiszen a csokin, a cukorkán és a sütiken kívül mindenben van rost.
Leginkább fogyasztható élelmiszerek a burgonya, a tök (sütő, főző) a sárgarépa. Gyümi egyedül az alma, az is csak pucolva a héja nélkül. Továbbá a zsemle, kifli és kenyér (csak a fehér) - húsfélék, sertés, marha csirke, hal. A felvágottak (zala, parizer, stb) nem mert sok bennük a szója liszt aminek igen magas a rosttartalma.
Itt van két (majdnem három) egyszerű recept, amit nem csak az Anyud, de a család is fogyaszthat.

Krumpli főzelék
4 személyre
1,5 kb burgonya
2 girizd fokhagyma
Fél(!) fej hagyma (nem több mert sok benne a rost)
2 babérlevél

2-3 ek olaj
2-3 ek liszt (sima fehér)
Attól függően, hogy rántod-e vagy habarod: tejföl vagy ecet

Pucold, kockázd a krumplit, majd mosd meg alaposan.
Tedd fel bő vízbe főni, majd forráskor tedd bele a babérleveleket, sózd ízlés szerint, mehet bele a fokhagyma és a vörös hagyma is (ha nem akarod, hogy a hagyma szétessen a főziben, akkor ne pucold meg, mosd meg alaposan és csak vágd félbe, akkor egyben ki tudod majd venni a végén)
A krumpli kb 40 perc alatt megfő - addig készítsd el a rántást/habarást.
Rántás: 2-3 ek olajat hevíts egy kisebb edényben, majd ha elég meleg, szórj bele 2-3 ek lisztet, addig pirítsd amíg világos barna nem lesz ( én habverővel szoktam keverni, akkor tuti nem lesz csomós)
Ha már szép a színe, akkor húzd le a tűzről és lassan csorgass rá hideg vízet, addig amíg eléggé folyós lesz. Vigyázz, folyamatosan keverni kell! 
Ha rántod a főzit, akkor amikor már belekavartad a rántást, tegyél bele egy ek ételecetet. hagyd még rotyogni egy két percig és kész is.
Habarás: ha habarni akarod a főzit, akkor keverj simára 2dl tejfölt, majd ha ez megvan akkor keverj bele 2-3 ek lisztet (majd látodd mennyit vesz fel) Merjél bele a krumpli forró főző vízéből 2 merőkanálnyit és azzal is keverd simára. ( ettől nem lesz csomós) Öntsd bele a főzelékbe és hagyd, hogy 1-2 percig még forrjon, és kész is. (ha tejfölt teszel bele, akkor már nem kell ecet!)
A habarást csak akkor használd, ha az Anyud ehet tejtermékeket!!

Akár tükör tojással, akár főtt hússal is tálalhatod.

Sütőtök krémleves
Ismét 4 személyre
1.5 kg sütőtök (egészben ennyi)
1 közepes szem krumpli
só bors, szerecsen dió
Ez egy rettentő egyszerű étel, éppen ezért variálhatos is - készítheted sült, vagy főtt tökből, egészen más lesz az íze!
Sült tökből:
Vágd félbe a tököt (vigyázz, sokszor olyan a héja, mint a beton, nehogy belevágd a kezed is) - kapard ki a magját, majd vágd cikkekre (én felenként 3 cikket szoktam vágni belőle) Tedd a szeleteket egy lapos tepsibe, és előmelegített forró (kb 180 C) sütőben süsd meg. 40-70 perc alatt lesz készen éréettségtől függően. Akkor kezd el nézegetni, hogy jó-e, amikor már érzed az illatát - ha beleszúrsz egy villát és az simán belemegy a héjáig, akkor jó.
Akkor vedd ki, hagyd állni, 10 percig, az alatt kellően lehül és az ízek is koncentrálósnak.
Amíg sül a tök - főzd meg bő vízben a felkockázott krumplit. ha az megfőtt, akkor a főző víz felével tedd magasfalú edénybe és turmixold le (botmixerrel) a maradék főzőlevet tedd félre.
Amikor eleget állt a tök, a belsejét egy kanállal kapard hozzá a leturmixolt krumplihoz, fűszerezd, majd alaposan turmixold össze. ha túl sűrűnek találod, akkor a krumpli maradél főzőlevével higíthatod.

Tálalhatod piritott kenyér/zsemle kockákkal - sült sonka kockákkal.

Ezeken kívül bármilyen fomában adhatsz az Anyudnak húsféléket, arra kell csak vigyáznos, hogy ne a zsíros cupákos dolgokat tedd elé... köret helyett pedig tökéletesen megfelel a friss fehér kenyér. Ha te sütöd a kenyeret, akkor kizárólag fehér lisztből süsd!


"Az ihlet, a lusta írók kifogása""Nem voltam szar ember - még ha szarokat írtam is..." by: Két arc: Bűnösök imája
 
evelynDátum: Szombat, 2013-02-23, 10:50 | Üzenet # 250
Hatodéves
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 493
Kitüntetések: 6
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Hálás köszönetem drága! Megmentettél smile Tényleg nem könnyű rostmentesen főzni,de szerencsére csak keddig kell kitartani,mert a szövettan után már lehet rostosabban is étkeznie smile“Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.”
(Alban Goodier)
 
KristineHoltDátum: Szombat, 2013-02-23, 11:10 | Üzenet # 251
Főinspektor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 507
Kitüntetések: 4
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Akkor jó..:D Addig meg szurkolunk ezerrel!!!!

"Az ihlet, a lusta írók kifogása""Nem voltam szar ember - még ha szarokat írtam is..." by: Két arc: Bűnösök imája
 
evelynDátum: Szombat, 2013-02-23, 12:56 | Üzenet # 252
Hatodéves
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 493
Kitüntetések: 6
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Köszönöm biggrin“Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.”
(Alban Goodier)
 
ErikaDátum: Hétfő, 2013-02-25, 20:25 | Üzenet # 253
Hatodéves
Csoport: Barátok
Üzenetek: 374
Kitüntetések: 3
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Ki volt az a marha, aki kitalálta, hogy iskolába kell járnom? Öreg vagyok én már ehhez! bash

Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában.
 
evelynDátum: Hétfő, 2013-02-25, 21:12 | Üzenet # 254
Hatodéves
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 493
Kitüntetések: 6
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Erika túl fogod élni! Ha nekem sikerült,akkor neked is fog biggrin“Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.”
(Alban Goodier)
 
SmaragdDátum: Kedd, 2013-02-26, 07:08 | Üzenet # 255
Inspektor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 458
Kitüntetések: 11
Hírnév: 6
Állapot: Offline
Erika, ez nagyon rossz hozzáállás! Én pl. minden nap tanulok valamit smile Igaz az iskola szintű tanulást nem tudom, hogy hogy fogom újra elviselni...„Inkább írj Önmagadnak közönség nélkül, minthogy a közönségnek írj, és elveszítsd magad.”
Ciryl Vernon Conolly
 
ErikaDátum: Kedd, 2013-02-26, 08:42 | Üzenet # 256
Hatodéves
Csoport: Barátok
Üzenetek: 374
Kitüntetések: 3
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Igaz, de nem értelmetlen hülyeségeket! Tegnap, amikor hazaértem még nekiálltam a neten keresgélni, mert nem tudtam mindent leírni, amit kellett!

Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában.
 
evelynDátum: Kedd, 2013-02-26, 11:08 | Üzenet # 257
Hatodéves
Csoport: Moderátorok
Üzenetek: 493
Kitüntetések: 6
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Miért,mit tanulsz amiben értelmetlen hülyeségek vannak? Egyébként szerintem mindegy mit tanul az ember,mert mindben vannak értelmetlen hülyeségek smile“Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.”
(Alban Goodier)
 
KristineHoltDátum: Kedd, 2013-02-26, 11:22 | Üzenet # 258
Főinspektor
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 507
Kitüntetések: 4
Hírnév: 3
Állapot: Offline
Nyugi, Erika - én éppen azon töröm a fejem, hogy vissza kellene ülni az iskola padba..:D
Suli= Új arcok, új szituk - legalább történik valami biggrin


"Az ihlet, a lusta írók kifogása""Nem voltam szar ember - még ha szarokat írtam is..." by: Két arc: Bűnösök imája
 
ErikaDátum: Kedd, 2013-02-26, 13:51 | Üzenet # 259
Hatodéves
Csoport: Barátok
Üzenetek: 374
Kitüntetések: 3
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Háztáji növénytermesztés és tartósítás

Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában.
 
Betűholisták gyűjtőhelye » Csevegő » Hétköznapi susmus » Szabadon választott...
Keresés:

Designed by:KristineHolt © 2019